
سرلاک دادن به جوجه طوطی ها روش، مشکلات و معضلات،بهترین برند ها
تغذیه با سرلاک و نگهداری جوجه طوطی ها و پرندگان بسته به نوع نژاد و گونه معضلات و مهارت های خاص خودش رو نیاز داره و اگر تصمیم به بزرگ کردن جوجه پرنده با سرلاک رو دارید این مقاله رو تا انتها مطالعه کنید .
وقت و انگیزه کافی
اگر تصمیم دارید که پرنده رو به روش دستی پرورش و تغذیه کنید، باید در نظر داشته باشید که اصلا کار راحتی نیست؛ و شاید از غذا دادن به یک نوزاد انسان سخت تر حساسیت های بیشتری را بخواهد. اول از همه باید صبور باشید سرلاک دادن به جوجه پرنده زمان زیادی میطلبد و باید وقت معین و مشخصی در طول شبانه روز برای تغذیه پرنده اختصاص دهید که با توجه به سن، گونه، شرایط پرنده متفاوت است. معمولا تهیه و آماده سازی سرلاک و خوراندن آن به پرنده بین یک ربع تا نیم ساعت وقت میگیرد. (این پروسه اگر شما مبتدی باشید میتواند وقت بیشتری از شما بگیرد.) هر چه سن پرنده پایین تر باشد تعداد دفعات بیشتری نیاز هست تا پرنده را سرلاک دهید. لازم است بدانید که جوجه طوطی ها امکان ابتلا به مشکلات گوارشی و تنفسی در زمان تغذیه با سرلاک را دارند، که اگر آموزش و دریافت مشاوره را به شیوه ی اصولی، داشته باشید میتوانید به راحتی مشکل را کنترل و برای برطرف کردن آن اقدام کنید.
بهترین سن برای تغذیه دستی
در تمامی دوره های سنی رشد جوجه میتوان تغذیه را به شیوه دستی آغاز کرد، که بسته به شرایط ابتدایی جوجه دارد: مورد اول اینکه توسط پدر مادر تغذیه شده و مشکل خاصی در تغذیه ندارند یا در مورد دوم که تخم در دستگاه هچر بوده و از ابتدا نیاز به تغذیه دستی دارد. در مورد اول بهترین سن جدا کردن جوجه از پدر مادر برای تغذیه با دست در پرندگان کوچک و متوسط جثه از زمان ۴ هفتگی بعد از تولد است، اما در مورد با پرندگان بزرگ جثه شرایط تفاوت دارد، بهتر است بعد از تخم گزاری تخم در دستگاه هچر قرار داده شود یا بعد از درآمدن از تخم زیر دو هفته جوجه رو با دست تغذیه نمود.
بهترین پرنده برای تغذیه ی دستی (سرلاکی)
برخی از پرندگان حساسیت بیشتری نسبت به شرایط تغذیه دارند و یا از مقاومت بدنی کمتری نسبت به باقی پرندگان برخورداراند مانند: عروس هلندی، مرغ عشق، رزیلا، اکلکتوس، آوازه خوان و …. برخی پرندگان نیز شرایط راحت تری برای تغذیه دستی دارند مثل: طوطی کوتوله، شاه طوطی، کاسکو، گرینچیک، راهب، کانورها که برای بزرگ کردن از جوجه گی با سرلاک بهترند.
فضای مناسب نگهداری
جوجه هایی که برای دستی کردن از پدر مادر جدا شده و با دست تغذیه میشوند بر خلاف حالت عادی که در فضای تاریک لانه تا سن مشخص می مانند باید در شرایطی نگه داری شوند که بتوانند اطراف را ببنند و بهتر ارتباط برقرار کنند. فضای نگه داری جوجه ها نیز باید با پوشال پوشیده شود و بستر باید از نوعی باشد که قابلیت ضد عفونی را داشته باشند. (قابل شستو شو باشد) بهترین دمای نگه داری جوجه ها دمای ۲۷درجه، و بهتر است روزانه ۲۰ دقیقه در معرض تابش غیر مستقیم نور افتاب قرار گیرند.
بهترین سرلاک (معرفی برند)
برندهای مختلفی از سرلاک پرندگان در بازار ایران وجود دارد، که با توجه به برهه زمانی و واردات سرلاک متفاوت است. بهترین سرلاک، سرلاکی هست که تامین کننده نیازهای غذایی پرندگان در جوجه گی بوده، هضم آسانی داشته، میزان فلور روده را تامین، آنزیم پُروبیوتیک و پِروبیوتیک داشته، اید آمینه های ضروری و ویتامین های لازم را داشته، و بعد از ترکیب کردن با آب ته نشین نشود. در حال حاظر بهترین برند های سرلاک موجود در بازار سرلاک های ورسلاگا، کی کی، راف، سیتاکوس، اگزکت، لاروی و پادوان هستند که قابلیت هضم بهتر، رشد خوب، خوش خوراک و تامین کننده نیازهای پرنده می باشند. با توجه به سرلاک های تقلبی موجود در بازار، سرلاک تاریخ گذشته یا شرایط حمل و نگهداری نامناسب بهتر است سرلاک را از مراکز معتبر خریداری کنید. برای تهیه سرلاک میتونید از سایت ما اقدام خرید کنید
مهارت لازم برای سرلاک دادن
تسلط کافی و مقید کردن جوجه برای سرلاک دادن نداشتن ترس و فوبیا نسبت به پرنده داشتن صبر و حوصله کافی و در نهایت انتخاب روش سرلاک دادن (تمامی روش ها به غیر از سرلاک دادن با قاشق احتیاج به یادگیری )دارد .
در موارد زیر به معرفی روش های سرلاک دادن مزایا و معایب آن آشنا میشوید.
1-استفاده از قاشق مخصوص سرلاک(درجه سختی: کم )
مزایا: زودتر دانخور شدن جوجه –تسلط کم
معایب: احتیاج به زمان زیاد –کثیف شدن جوجه حین سرلاک دادن
2-استفاده از سرنگ و کرمک (درجه سختی :متوسط)

مزایا: دقت بالا-حجم مشخص سرلاک-استرس کم
معایب: ابتلا به قارچ چینه دان – آسیب به نای و جداره مری –در رفتگی کرمک
ابتدا به نحوی جوجه را با دست مقید کرده با دو سر انگشت منقار پرنده را باز میکنیم و کرمک را به طور مورب از سمت چپ منقار وارد دهان پرنده میکنیم و به آرامی به سمت انتهای محوطه دهانی(مری سمت راست) میبریم در این شرایط پرنده با حالت قورت دادن به شما نشان میدهد مسیر درست رفته اید کرمک را بیشتر فرو میکنیم تا وارد ابتدای چینه دان شود و سپس سرلاک را به آرامی تخلیه میکنیم
نکات: حتما از اتصال کرمک به سر سرنگ اطمینان حاصل کنید ،سرلاک را به خوبی با آب مخلوط کنید ،این روش مناسب سرلاک با غلظت زیاد نیست ، حتما کرمک و سرنگ را بعد از هر بار سرلاک دادن با آب جوش ضدعفونی کنید،حتما بعد از چند بار استفاده سرنگ و کرمک را تعویض کنید .
3-استفاده از سرنگ و سر سرنگ مخصوص(درجه سختی :بالا)

مزایا: سرعت بالا در سرلاک دادن –حجم مشخص سرلاک –ماندگاری بالا سرسرنگ
معایب: احتمال اسیب به جداره نای و مری –احتیاج به تسلط بالا
روش بالا نیاز به آموزش حضوری دارد .

